Tähtäämme alan parhaaseen johtamiseen ja panostamme esihenkilötyöhön valmennuksin
Hyvällä johtamisella voidaan tutkitusti vaikuttaa merkittävästi henkilöstön hyvinvointiin, työilmapiiriin ja työtyytyväisyyteen. Panostamme merkittävästi esihenkilötyön ja johtamisosaamisen kehittämiseen erilaisin valmennuksin. Tavoitteenamme on rakentaa hyvästä johtamisosaamisesta kilpailuetu, joka on uusille työntekijöille selkeä vetovoimatekijä ja joka toisaalta pitää nykyisen henkilöstömme tyytyväisenä.
Laptilla johtamista ja esihenkilötyötä on kehitetty omien tarpeisiimme räätälöityjen valmennusohjelmien avulla jo useiden vuosien ajan. Uusin valmennusohjelmamme on Valmentava ihmisten johtaja, johon osallistui vuoden 2022 aikana noin 130 rakennustyömaidemme johtotehtävissä toimivaa työ- ja tuotantopäällikköä sekä työnjohtajaa.
”Voidaksemme kehittää Laptin liiketoimintaa, tulee ensisijaisesti kehittää ihmisiä liiketoiminnassa. Panostamme Laptissa voimakkaasti henkilöstömme ammatillisen osaamisen ja johtamisosaamisen kehittämiseen. Omien valmennusohjelmiemme avulla juurrutamme tavoiteltua johtamis- ja yrityskulttuuria organisaatioomme. Johtamisosaamisen kehittämiseen laitettavat panostukset maksavat itsensä takaisin henkilöstön hyvinvointina ja työtyytyväisyytenä. Aiomme jatkaa näitä merkittäviä panostuksia henkilöstöömme myös tulevina vuosina”, kertoo Laptin henkilöstö- ja kehitysjohtaja Valtteri Matturi.
Ihmisten johtamisesta vahvuusalue
Vuoden 2022 Valmentava ihmisten johtaja -ohjelmaan osallistuneiden työnkuva on monipuolinen ja samalla haasteellinen. Työmaiden arkea haastavat aikataulut, rakentamisen alati kasvavat vaatimukset, taloudelliset tavoitteet sekä toimiminen erilaisten ihmisten ja sidosryhmien kanssa. Kun tähän lisätään rakennustyömailla tehtävään työhön liittyvä tapaturmavaara sekä muut fyysiset ja psyykkiset kuormitustekijät, on kasassa haasteellinen yhtälö.
Panostamalla rakennustyömaidemme johtajien johtamisosaamisen kehittämiseen voimme tukea kokonaisvaltaisesti työn sujuvuutta. Johtamiskulttuurin osalta tavoitteenamme on kehittää erityisesti valmentavan henkilöjohtamisen ja työkykyjohtamisen taitoja.
Valmennettavat osallistuivat vuoden aikana valmennuskokonaisuuksiin, joiden pääteemoja olivat muun muassa esihenkilön roolit ja velvollisuudet, erilaisten ihmisten ja vuorovaikutuksen johtaminen, itsensä johtaminen ja henkilökohtainen tehokkuus sekä työkykyjohtamisen taidot.
Osana valmennuskokonaisuutta toteutettiin lisäksi yli 300 rakennustyömailla työskentelevän laptilaisen Firstbeat-hyvinvointimittaus henkilökohtaisella palautteella. Mittauksen tavoitteena oli antaa henkilöstölle työkaluja oman työhyvinvoinnin kehittämiseksi sekä nostaa työhyvinvointiin liittyvät asiat työmaiden yhteiseksi puheenaiheeksi.
Rakennuspäällikkö Mika Hänninen tykästyi valmentavaan johtamistapaan
Valmennukseen osallistunut rakennuspäällikkö Mika Hänninen vastaa Pohjois-Suomen alueen rakennustuotannosta, ja yhteensä hänellä on johdettavana rakennustuotannon henkilöstöä noin 130 henkeä.
”Kaikki rakennustyömaat ovat erilaisia. Tämä tuo omat haasteensa esihenkilötyöhön rakennusalalla, mutta vaihtuvat projektit tuovat myös mielenkiintoa työhön”, pohtii Hänninen.
Valmennuksen parhaana antina Hänninen pitää näkökulmaa valmentavasta ja innostavasta johtamisesta: ”Esihenkilöiden olisi hyvä antaa alaisilleen tilaa ja rohkaista kehittämään itseään, hakemaan ratkaisuja ja tuomaan omia vahvuuksia peliin.”
Hänninen piti case-harjoituksista ja ryhmätöistä, jotka herättelivät ajattelemaan, miten itse toimii erilaisissa esihenkilötehtävissä ja -tilanteissa. ”Valmennuksessa oli aikaa miettiä, miten on toiminut ennen ja voisiko jotain parantaa ja kehittää itseään jatkossa. Jos jokainen esihenkilötyössä oleva löytää pienenkin alueen, jossa parantaa itseään, vaikutukset ovat isot ja heijastuvat koko henkilöstöön”, summaa Hänninen.
Hänninen pitää valmennusta isona panostuksena henkilöstön hyvinvointiin. Panostuksen huomaa ja hänen mielestään Laptilla on onnistuttu johtamisessa ja esihenkilötyössä hyvin. ”Laptilla on hyvä yhteishenki ja vähäinen vaihtuvuus, mikä kertoo siitä, että laptilaiset viihtyvät talossa.”
Työnjohtaja Hanna Tossavainen pitää tärkeänä vuorovaikutustaitoja
Työnjohtaja Hanna Tossavainen työskentelee KYS Uusi Sydän -projektissa ja tekee tällä hetkellä pääosin työmaainsinöörin tehtäviä. Päivittäin hän kohtaa työssään sekä laptilaisia että aliurakoitsijoita niin toimistolla kuin työmaalla.
”Töissä motivoi eniten työkaverit, hyvä työilmapiiri, yhteistyön tekeminen sekä se, että ympäriltä löytyy erilaista kokemusta. Suurimmat johtamisen haasteet työmaalla liittyvät tilanteisiin, kun joutuu yllättäen johtamaan tuntematonta työkokonaisuutta tai vuorovaikutus ei meinaa sujua”, kertoo Tossavainen. Tosin tällaiset tilanteet myös motivoivat: ”Haastavissa tilanteissa heittäytyy epämukavuusalueelle, jolloin pääsee oppimaan sekä onnistumaan ja näin laajentamaan omaa osaamistaan.”
Tärkeänä antina valmennuksessa Tossavainen pitää vuorovaikutusoppeja: ”Johtaminen ja esihenkilötyöskentely ovat vuorovaikutusta. Vuorovaikutustaidoissa on aina hyvä kehittyä, vaikka ei olisi suoria alaisia. Valmennus tuki kokonaisuudessaan työelämässä olemista ja ihmisten kanssa toimimista.”
Valmennuksessa oli hyviä käytännön harjoituksia ja ryhmätöitä, ja Tossavainen kokee niiden annin vain parantuneen valmennuksen edetessä: ”Kokoonnuimme koko pitkän valmennuksen ajan toistuvasti samalla ryhmällä ja kaikki olivat selkeästi tehneet ajatustyötä kokoontumisten välissä. Ryhmäkeskustelut toivat esille paitsi hyviä näkökulmia, joita en itse ollut ajatellut, mutta myös tiedon, että loppujen lopuksi aika moni ajattelee myös työhyvinvointia ja työssäjaksamista omassa työssään.”
Valmennus antoi hienon mahdollisuuden pysähtyä ja ajatella rauhassa ihmisten ja työhyvinvoinnin johtamista, joita ei tavallisesti työpäivän aikana kerkeä miettimään. ”On hienoa saada hetkiä, joissa voi käyttää luovuutta, ideoida ja suunnitella”, kiittelee Tossavainen.
Laptilla johtaminen on Tossavaisen kokemuksen mukaan ihmisläheistä ja välitöntä. Esihenkilöt ovat helposti lähestyttäviä ja heidän kanssaan on helppo puhua. Tossavainen piti valmennukset aihetta erittäin kiinnostavana ja kokee valmennuksen osoittavan Laptin halua panostaa työntekijöiden työhyvinvointiin ja esihenkilöiden kykyyn johtaa alaisiaan. ”Valmennus yhtenäistää esihenkilöroolia talossa ja antaa työnantajan määrittelemät raamit esihenkilötyölle. Ympärillämme työelämä muuttuu, ja valmennuksessa oli hienoa huomata, että me rakennusalalla pysymme ajan hengessä.”